Návrhy řešení

01
Chci si vytvořit kapitál na penzi, mám dlouhodobé investiční cíle
02
Chci krátkodobě až střednědobě zhodnotit finance
03
Chci si vytvořit rezervu pro nenadálé životní situace
04
Mám jednorázový kapitál a ten chci zhodnotit
05
Snížila se mi splátka hypotéky
06
Chci investovat do něčeho nového
Příklad 01

Chci si vytvořit
kapitál na penzi

Mám k dispozici 3.000 Kč měsíčně a chci si vytvořit aktiva na důchod, protože počítám s tím, že ten bude minimální, a to jak investicí do finančních, tak věcných a majetkových aktiv – odchod do penze za 30 let. Počítám s dlouhodobým zhodnocováním peněz s vyváženým poměrem výnosu a rizika, ale v případě nenadálé životní situace bych rád provedl výběr z těchto aktiv.

Kapitál při investici 1.000 Kč měsíčně vyváženou investiční strategií a zamykáním zisků, po celkové době investování a doporučeném zhodnocení CONSEQ (9 % akcie a 4 % dluhopisy) se zamykáním zisků je 928.000 Kč, což je včetně zohlednění inflace cca 500.000 Kč, to znamená reálná výše kapitálu při dnešním odchodu do penze.

Dalších 1.000 Kč měsíčně postupně investujeme do realitního fondu, který investuje do reálných aktiv, jako jsou nemovitosti. Očekávaný kapitál v realitách je cca 683.000 Kč a se zohledněním inflace cca 485.000 Kč.

Celkově vytvořený majetek formou spořícího plánu ve zlatě ve výši 1.000 Kč měsíčně a po celkové době investování a růstu cen komodit ve výši 7 % ročně je reálná výše kapitálu obdobná, tedy cca 1.000.000 Kč.
Celkový kapitál pro čerpání penze je tedy cca 2.000.000 Kč (investice dále zhodnocována na úrovni inflace), tak reálná výše penze (přepočet na dnešní hodnotu peněz) čerpaná po dobu dvaceti let je 8.300 Kč měsíčně.

Kapitál na penzi
Zhodnocení financí
Příklad 02

Chci krátkodobě až
střednědobě zhodnotit finance

Mám kapitál například 300.000 Kč a chci jej krátkodobě zhodnotit v horizontu půl až jednoho roku, protože poté jej budu potřebovat jako vlastní finanční prostředky na pořízení bydlení.

Příklad 03

Chci si vytvořit rezervu
pro nenadálé životní siruace

Skončilo mi stavební spoření s kapitálem 150.000 Kč a chci peníze dále zhodnocovat po dobu cca 10 let, větší část peněz chci mít dostupnou pro případ výběru. Část peněžních prostředků jsem ochoten zafixovat na delší dobu a získat tak zajímavý výnos.

Rezerva pro nenadálé životní situace
Větší kapitál
Příklad 04

Mám jednorázový kapitál
a ten chci zhodnotit

Mám větší kapitál 500.000 Kč, získaný z podnikání a chci jej dále zhodnocovat. V případě nutnosti pak chci mít peníze dostupné, abych je mohl opět vrátit do svého podnikání.

Příklad 05

Snížila se mi
splátka hypotéky

Mám k dispozici 2.500 Kč měsíčně, protože se mi snížila splátka hypotéky. Počítám s tím, že budu vytvářet kapitál po dobu 5 let a v další fixaci se rozhodnu, jak s kapitálem naložím – buďto budu dále zhodnocovat, pokud výnos z investice bude vyšší než úrok na hypotéce nebo použiji na splacení části hypotéky, aby se mi snížila splátka úvěru či zkrátila doba splácení.

Nižší splátky hypotéky
Investice do nového
Příklad 06

Chci investovat
do něčeho nového

Mám k dispozici jednorázový kapitál 100 000 kč a chci investovat do něčeho nového.